Трибина ,,Образовањем против насиља на интернету''

Трибина ,,Образовањем против насиља на интернету“

Образовањем против насиља на интернету

У организацији Тима за заштиту ученика/деце од насиља, злостављања и занемаривање 15.11.2013. у ОШ ,,Радоје Домановић“ одржана је трибина под називом ,,Образовањем против насиља на интернету“. Реализатори трибине били су наставници информатике и рачунарства, Дејан Цветковић и Дејан Ристић. Трибина је била намењена ученицима петог и шестог разреда, а присуствовала је и неколицина родитеља и наставника (списак наставника налази се у прилогу извештаја).

Циљ одржавања ове трибине био је да се ученици упознају са појмом електронско насиље као и врстама овог типа насиља. Наставник Дејан Цветковић преко презентације у PowerPoint- у  објаснио је ученицима шта све појам електронско насиље подразумева и са каквим могућим опасностима се ученици могу сусрести на интернету, али и како их избећи, како заштити своје личне податке. Наставник Дејан Ристић скренуо је ученицима пажњу на облике насиља путем мобилних телефона и нарочито друштвене мреже Facebook, везујући се и за објашњење значења појединих симбола, емотикона, који су нарочито популарни и ученици их све чешће користе у свакодневној комуникацији. Ученицима је презентован и интернет бонтон, правила лепог понашања на интернету.

Трибина је била изузетно прихваћена од стране ученика. Ученици су активно учествовали у дискусији, имали су прилике да одговарају на постављена питања, питају наставнике, размењујући своја искуства везана за одређене проблеме на интернету. Учешће у дискусији није изостало ни од стране родитеља, који су нарочито били заинтересовани за безбедност деце на интернету, али и за значење одређених симбола који се користе у комуникацији путем мобилних телефона и рачунара.